Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που βρήκε έναν μηχανισμό σηματοδότησης στον εγκέφαλο που διαμορφώνει την κοινωνική συμπεριφορά. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη της επιθετικότητας.
Για πρώτη φορά ερευνητές μελετώντας ποντίκια, ανακάλυψαν ότι μια πρωτεΐνη, που ονομάζεται νευροτροφικός παράγοντας προερχόμενος από τον εγκέφαλο (BDNF), και ο υποδοχέας της που ονομάζεται TrkB (κινάση Β σχετιζόμενη με τροπομυοσίνη), επηρεάζουν την κοινωνική συμπεριφορά που σχετίζεται με την κυριαρχία.
Η έρευνα αυτή μπορεί να γενικευτεί και στον άνθρωπο πέρα από τα πειραματόζωα, ώστε να κατανοηθούν ο εκφοβισμός και η επιθετική συμπεριφορά μέσα από την οπτική της νευροβιολογίας.
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής και επικεφαλής της έρευνας, Hyunsoo Shawn Je, από την Ιατρική Σχολή του Duke-NUS, οι άνθρωποι και τα τρωκτικά είναι κοινωνικά ζώα. Κάθε αλληλεπίδραση ακολουθεί κανόνες κοινωνικής ιεραρχίας. Η αποτυχία περιήγησης σε αυτή την ιεραρχία μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι ορισμένες μοριακές συνάψεις σε εξειδικευμένα νευρικά κύτταρα που βρίσκονται σε συγκεκριμένη θέση στον εγκέφαλο, ρυθμίζουν την ισορροπημένη περιήγηση στις κοινωνικές ιεραρχίες.
Οι δυσκολίες σε αυτή την περιήγηση προκαλούν προβλήματα όπως ο εκφοβισμός και η επιθετική συμπεριφορά. Λαμβάνοντας, επομένως, υπόψη το σοβαρό κοινωνικό κόστος αυτών των προβλημάτων, η κατανόηση των βιολογικών αιτιών μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη και θεραπεία τους.
Η δραστηριότητα εντός του εγκεφάλου διευκολύνεται από κυκλώματα που συντίθενται από διεγερτικούς νευρώνες, που αυξάνουν τη δραστηριότητα και νευρώνες που αναστέλλουν τη διέγερση. Σε προηγούμενες μελέτες, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τις συνέπειες της συμπεριφοράς της διαταραγμένης σηματοδότησης ανάμεσα στους διεγερτικούς και ανασταλτικούς νευρώνες.
Στη συγκεκριμένη έρευνα, η διεπιστημονική ομάδα τροποποίησε τους εγκεφαλικούς υποδοχείς που ρυθμίζουν τη συναισθηματική και κοινωνική συμπεριφορά κάποιων ποντικών και στη συνέχεια παρατήρησαν την αλληλεπίδραση αυτών με άλλους ποντικούς που δεν είχαν υποστεί παρεμβάσεις. Οι ποντικοί των οποίων οι εγκεφαλικοί υποδοχείς είχαν τροποποιηθεί, παρουσίασαν ασυνήθιστη επιθετική συμπεριφορά και για να εξηγηθεί η προέλευση αυτής της συμπεριφοράς, οι ερευνητές πραγματοποίησαν κάποιες συμπεριφορικές δοκιμασίες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επιθετική συμπεριφορά των ποντικών ήταν αποτέλεσμα της αυξημένης προσπάθειας για την επιβολή και την κυριαρχία έναντι άλλων ποντικών της ομάδας.
Οι ερευνητές συμπέραναν ότι λόγω των τροποποιήσεων που υπέστησαν τα συγκεκριμένα ποντίκια ήταν υπερδραστήρια. Η παρέμβαση των ερευνητών διέκοψε ουσιαστικά τους διεγερτικούς νευρώνες τους οι οποίοι διατηρούσαν την ισορροπία της υπερδραστηριότητας και της αναστολής με αποτέλεσμα να ανατραπεί η κοινωνική κυριαρχία.
Σημαντικός αριθμός βιβλιογραφικής έρευνας έχει επικεντρωθεί στις επιρροές των οικογενειακών ρόλων και των συνομηλίκων στην εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς. Αυτή η έρευνα, συνδυαστικά με άλλα πρόσφατα ευρήματα, δείχνει ότι γενετικοί και βιολογικοί παράγοντες, μπορούν να διαδραματίσουν έναν απροσδόκητα σημαντικό ρόλο στην κοινωνική συμπεριφορά.
Πηγή: ShawnTan, YixinXiao, HenryH. Yin, AlbertI. Chen, Tuck Wah Soong, H. Shawn Je. Postnatal Trk B ablation in corticolimbic interneurons induces social dominance in male mice. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2018
Απόδοση: Γλυκερία Αποστολοπούλου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr